Herbář >> Amarylkovité >> Přeslička rolní

Přeslička rolní

Český název: Přeslička rolní
Latinský název: Equisetum arvense L.
Čeleď: Amarylkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Vytrvalá, výtrusná bylina. Letní, neplodné lodyhy 10 až 70 cm vysoké, zelené, přeslenitě větvené, mělce rýhované, lodyžní žebra téměř hladká, zuby lodyžních pochev celé hnědé až téměř černé, někdy s úzkým blanitým okrajem, v délce 1/3 až 1/2 délky pochvy, větve vyrůstají v přeslenech, obvykle jednoduché, jen zřídka větvené, pochvy větví se 4 zuby. Jarní plodné lodyhy 10 až 30 cm velké, světle hnědé, pochvy nafouklé, její zuby navzájem oddělené, bez blanitého lemu, výtrusnicový klas válcovitý, do 4 cm dlouhý. Jarní lodyhy odumírají ještě před vznikem letních, zelených lodyh. Zralost výtrusů: III až V.
Stanoviště: Pole, náspy, podél cest, louky, břehy, často na stanovištích ovlivněných lidskou činností, na půdách hlubokých, s vyšší hladinou spodní vody, kyselých až slabě zásaditých.
Zajímavost: Sbírají se letní, zelené, neplodné lodyhy, které se seřezávají v období od června do září. Suší se ve stínu za teplot do 40 °C. Droga obsahuje zejména kyselinu křemičitou (až 7 %, z nichž asi 12 % je rozpustných ve vodě) a dále asi 4 % steroidních saponinů, flavonoidní glykosidy (qyurcetin, luteolin, campherol), hořčiny, organické kyseliny (např. kyselina jablečná), silice, třísloviny a stopy alkaloidů. Přeslička působí výrazně hojivě, močopudně, zvyšuje pružnost a pevnost cév (kyselina křemičitá), užívá se při zánětech močového ústrojí nebo při močových či ledvinových kaméncích, zevně podávaná urychluje hojení ran, působí antirevmaticky (z půdy přijímá relativně velké množství zlata), ve formě kloktadla se užívá při angíně, zánětech dutiny ústní, katarech průdušek, k zastavení krvácení z nosu (při výplachu nosu je nutné do odvaru přidat sůl, "aby to nepálilo"), proti vypadávání vlasů, při hemeroidech apod. Pravidelné a dlouhodobé užívání přesličky v malých dávkách (0,15 l odvaru denně) údajně výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny. Přeslička se podává se nejčastěji ve formě odvaru (4 čajové lžičky drogy na 1/4 vody, vaří se 10 až 15 minut), který se při urologických nebo revmatologických chorobách pije v množství 0,75 až 1 l, v ostatních případech 0,5 až 075 l denně. Ve formě vlhkých nebo kašovitých obkladů se přeslička užívá na špatně se hojící rány, bércové vředy, píštěle apod.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela