Herbář >> Amarylkovité >> Sporýš lékařský

Sporýš lékařský

Český název: Sporýš lékařský
Latinský název: Verbena officinalis L.
Čeleď: Amarylkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Sporýš je vytrvalá rostlina z čeledi sporýšovité. Dorůstá 20-70 centimetrů. Původní byla v Británii, v Evropě, v západní Asii a severní Africe. Kořen sporýše je vřetenovitý s mnoha lodyhami, které z něho vyrůstají. Lodyhy jsou přímé, čtyřhranné, dřevnaté, po celé délce rýhované. Listy mají podlouhlý tvar s hlubokými laloky, jsou porostlé drsnými chlupy. Lodyha se větví v klasy drobných trubkovitých květů, které rozkvétají do světle růžové barvy. Plodem je tvrdka obsahující po jednom semenu. Rostlina má nahořklou chuť.Kvete od července do září.
Stanoviště: Nejlépe prospívá v dostatečně hůmozní půdě na slunném stanovišti. Nalezneme jej podél cest, na mezích, pustých místech a rumištích, podél silnic, na návsích či na březích vodních toků. Výskyt: Sporýš lékařský je jediný z dané čeledi, který se vyskytuje v ČR. Na dalších místech světa je především na území Evropy a Asie. Ale k zahlédnutí je i na některých místech Afriky a Ameriky.
Zajímavost: Sporýš napomáhá trávení, má zklidňující a detoxikační účinky, působí močopudně a je vhodný při nervovém vypětí. Nálev z listů slouží při bolesti v krku a infekčních onemocněních. Zevně lze užít na různé ranky, pohmožděniny a popáleniny.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela