Herbář >> Brutnákovité >> Kostival lékařský

Kostival lékařský

Český název: Kostival lékařský
Latinský název: Syphytum officinale
Čeleď: Brutnákovité
Tvar listové čepele:
Popis: Je to vytrvalá, drsně chlupatá, až 140 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, chlupatá, dole hranatě křídlatá, obvykle větvená. Lodyžní listy jsou střídavé, sbíhavé, vejčitě kopinaté až kopinaté, přízemní a dolní s křídlatým řapíkem, horní přisedlé, všechny s vyniklou žilnatinou, chlupaté. Květy v mnohokvětých dvojvijanech a vijanech vyrůstajících v paždí horních listů, modrofialové, vzácně růžové nebo bílé. Kvete v V až VII.
Stanoviště: Příkopy, břehy, vlhké louky, lužní lesy, křoviny, zaplavovaná pole, vlhká rumiště, podél cest, preferuje půdy vlhké, hlinité i jílovité, výživné, slabě kyselé až slabě zásadité, stanoviště polostinné.
V ČR po celém území od nížin až do vyšších podhorských oblastí roztroušeně až hojně, jen v západních Čechách řidčeji. Celkově roste na západě od Irska a severního Španělska až na východě po Střední Asii, chybí nebo jen vzácně v jižních a severních oblastech Evropy, druhotně byl zavlečen do Severní Ameriky.
Zajímavost: Obsahuje slizové látky, silice, třísloviny, alkaloidy symphytocynoglossin a jeho štěpný produkt konsolicin, intermedin a acetylintermedin, glykosid konsolidin, allantoin, asparagin, symphytyn, echimidin, laziokarpin, metylpyronin, lykopsanin, acetyllykopsamin, škrob, triterpeny, aminokyseliny, pryskyřice, cholin aj. Sbírá se zejména kořen, méně list.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika