Herbář >> Hvězdnicovité >> Pěťour maloúborný

Pěťour maloúborný

Český název: Pěťour maloúborný
Latinský název: Galinsoga parviflora
Čeleď: Hvězdnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Jednoletá, 20 – 60 cm vysoká bylina s přímou, větvenou, oblou lodyhou. Lodyžní listy vstřícné, řapíkaté (nejhořejší téměř přisedlé), široce vejčité, nepravidelně jemně pilovitě zubaté. Úbory drobné, 3 – 6 mm v průměru, uspořádané ve vidlanech, s 5 okrajovými jazykovitými bílými květy, květy terče žluté. Plody jsou černé nažky.
Stanoviště: Roste na polích v okopaninách, na zahradních záhonech, vinicích, rumištích, kompostech. Preferuje hlinité až písčité, středně vlhké, živinami bohaté, kypré půdy. Potřebuje mnoho vláhy a proto s oblibou roste na zavlažovaných pozemcích. V suchých létech nebo v suchých oblastech se vyskytuje méně. Největšího rozvoje dosahuje v druhé polovině léta, za příznivých podmínek má několik generací za sezonu. Je to nitrofilní a světlomilný druh.
Zajímavost: Pěťour malokvětý se také používá v lidové lékařství. Obsahuje bílkoviny, flavonoidy, trochu silice, pryskyřičné látky, saponiny, vitamín C a další látky. Sbírá se kvetoucí nať (Herba galinsogae) která se suší. Podává se ve formě tinktur, odvarů, zábalů i koupelí proti lupénce, ekzému, na bércové vředy i na špatně se hojící rány. Droga zpevňuje dásně postižené paradentózou, zvyšuje laktaci, působí desinfekčně, snižuje horečku a krevní tlak.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela