Herbář >> Miříkovité >> Pastinák setý

Pastinák setý

Český název: Pastinák setý
Latinský název: Pastinaca sativa
Čeleď: Miříkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Dvouletá až vytrvalá, 30 až 100 cm vysoká bylina, jež v prvním roce života zpravidla vyhání jen růžici přízemních listů, kvete až v roce druhém. Lodyha přímá, hranatá, rýhovaná, chlupatá, větvená. Listy jednoduše zpeřené se 2 až 5 jařmy lístků, přízemní listy řapíkaté, lodyžní s řapíkem pochvovitě rozšířeným, všechny listy chlupaté, jen na líci obvykle olysalé, lístky vejčité, eliptické nebo podlouhlé, pilovité. Okolíky s 5 až 18 okolíčky, obaly i obalíčky chybí nebo jen s 1 až 2 lístky, květy žlutozelené až žluté. Kvete v VII až IX.
Stanoviště: Louky, meze, příkopy, náspy, podél cest, lomy, rumiště, pole, na půdách čerstvě vlhkých až polosuchých, hlinitých, výživných, dusíkatých, stanoviště slunné.
Původně zřejmě jen na Kavkaze, Blízkém východě a ve Střední Asii, od dávných dob však pěstován a následně zcela zdomácněl i v téměř celé Evropě, později zavlečen do Severní a Jižní Ameriky, do Austrálie a na Nový Zéland. V ČR v současnosti roste hojně zejména v teplých oblastech, ve středních polohách jen roztroušeně a v polohách vyšších vzácně nebo chybí.
Zajímavost: K jídlu lze použít zejména kořeny, jež se chutí blíží poněkud petrželi, jsou však sladší. Dají se použít podobně jako petržel nebo mrkev, tj. např. do salátů či zeleninových polévek, lze je také stejně jako mrkev podávat podušené nebo i syrové. Plody lze použít jako koření (také např. do polévek nebo salátů).
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika