Herbář >> Hvězdnicovité >> Turan kanadský

Turan kanadský

Český název: Turan kanadský
Latinský název: Conyza canadensis
Čeleď: Hvězdnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Jednoletá, 15 až 100 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, hustě olistěná, rýhovaná, brvitá až téměř lysá, světle žlutozelená. Dolní lodyžní listy obkopinaté, zejména na okraji brvité, v horní části čepele s několika malými zuby, horní lodyžní listy čárkovitě kopinaté, celokrajné, na okraji brvité, všechny listy střídavé a přisedlé. Úbory uspořádány v latovitých květenstvích, na jedné rostlině jich může být až 250. Jednotlivé úbory jsou válcovité, jen asi 5 mm dlouhé, zákrov je víceřadý, zákrovnílisteny s úzkým blanitým okrajem, jazykovité květy bílé, jen o málo delší než zákrov, vnitřní trubkovité květy jsou žluté a kratší než zákrov, lůžko úboru je bez plevek, listeny jsou podobné listům. Plodem je přitiskle chlupatá nažka. Kvete v VI až X.
Stanoviště: Náspy, rumiště, podél cest, okolí obcí, pole, zahrady, paseky, lomy, na půdách mírně vlhkých a suchých, dusíkatých, často zraňovaných a málo vyvinutých.
Původní je v Severní Americe (jih Kanady a USA), k nám byla zavlečena pravděpodobně již na konci 18. století, v současnosti se na území ČR vyskytuje velmi hojně od nížin až po podhorské oblasti (max. asi 1200 m n.m.). Celkově roste v současné době téměř po celém světě vyjma Arktidy.
Zajímavost: Sbírá se kvetoucí nať. Obsahuje silice (1,2 % až 1,7 %) s limonenem, dipentenem a terpineolem, flavonoidy, třísloviny, cholin, kyselinu gallovou, pryskyřice, vosky aj. Droga působí močopudně, podporuje vylučování kyseliny močové, tlumí vnitřní krvácení a průjmy, podporuje látkovou výměnu (zejména při kožních chorobách) a příznivě ovlivňuje tvorbu bílých krvinek.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika