Herbář >> Kopřivovité >> Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá

Český název: Kopřiva dvoudomá
Latinský název: Urtica dioisa L.
Čeleď: Kopřivovité
Tvar listové čepele:
Popis: Vytrvalá, obvykle dvoudomá bylina, která dorůstá výšky až 150 cm. Její oddenek má žlutou barvu, je plazivý a bohatě větvený. Jeho pomocí se dokáže rostlina vegetativně rozmnožovat. Z oddenku vyrůstá přímá čtyřhranná lodyha pokrytá žahavými chlupy (trichomy). Listy jsou řapíkaté a vstřícně postavené. Jsou velké, podlouhlé, srdčitě vejčité a dlouze zašpičatělé. Čepel je hrubě pilovitá. Stejně jako lodyha jsou i listy pokryté žahavými chlupy. Trichomy jsou dlouhé, duté, na spodu mají ztlustlé buňky. Jejich špička je ostrá a tvrzená oxidem křemičitým. Díky hrotu proniká trichom do pokožky, po odlomení špičky se do ranky dostane jedovatá látka. Palisty, které jsou volné, mají čárkovitý až kopinatý tvar, na konci jsou špičaté. Samčí květy tvoří přímé laty na krátkých větvích, které vyrůstají v úžlabí listů. Mají čtyři květní plátky a obsahují čtyři tyčinky. Prašníky mají žlutozelenou barvu. Samičí květy vyrůstají na delších převislých větvích. Mají jen dva květní obaly a svrchní semeník. Přisedlá blizna je jemně chlupatá. Kvítky mají zelenavé okvětí, jsou drobné a také nesou žahavé chlupy. Plodem je vejčitá nažka typicky obalená dvěmi vnitřními okvětními lístky. Rostlina kvete od června do října.
Stanoviště: Kopřivu dvoudomou najdeme nejčastěji na rumištích, na okrajích cest, v příkopech a v pobřežních houštinách. V listnatých i jehličnatých lesích roste na vlhkých místech. K růstu potřebuje vysoký obsah dusíku v půdě. Roste hojně a díky vegetativnímu rozmnožování tvoří velice husté porosty. Často se objevuje na kulturních půdách.
Zajímavost: Čaj z listů má mírné močopudné účinky. Užívá se jako podpůrný prostředek při cukrovce, při jaterních a žlučových potížích, při střevních a žaludečních katarech, také při zánětu dýchacích cest a při revmatismu. Díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek se používá v kosmetickém průmyslu k výrobě přípravků posilujících pokožku a růst vlasů.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela