Herbář >> Hvězdnicovité >> Pcháč oset

Pcháč oset

Český název: Pcháč oset
Latinský název: Cirsium arvense
Čeleď: Hvězdnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Vytrvalá, až 150 cm vysoká bylina. Stonek větvený, olistěný, nekřídlatý, s nekvetoucími výhony. Listy nedělené nebo chobotnatě zubaté, někdy peřenoklané, na okraji obvykle zvlněné a ostnité, na líci lysé, na rubu lysé až běloplstnatě chlupaté. Květy v latnatě uspořádaných úborech jednotlivé na konci větví, purpurové. Semeník s dlouhým (přes 2 cm) zpeřeným chmýrem. Kvete v VI až IX.
Stanoviště: Pole, zahrady, pastviny, paseky, kamenité stráně, rumiště, podél cest, štěrkoviště, preferuje půdy hluboké a hlinité, roste i na místech velmi suchých, neboť jeho kořeny sahají do hloubky až 2 m, odkud dokáže získat vždy potřebné množství vody.
V ČR od nížin do horských oblastí hojně, celkově roste v téměř celé Evropě, v části Asie a v severní Africe.
Zajímavost: Obsahuje glykosidy, pryskyřice, inulin, silici, vitamín C, v plodech olej, zelené části rostliny obsahují blíže neurčený alkaloid (rostlina není z chemického hlediska dokonale prozkoumána). Sbírá se květ nebo nať a to v létě. Květy mají zřejmě cytostatické účinky, zřejmě zejména na ženské orgány, natě se užívá při kolikách, zevně pak ve formě koupelí při revmatismu a artróze nebo při plísňových chorobách kůže.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika