Herbář >> Netýkavkovité >> Netýkavka žláznatá

Netýkavka žláznatá

Český název: Netýkavka žláznatá
Latinský název: Impatiens glandulifera
Čeleď: Netýkavkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Je to jednoletá, někdy až 3 m vysoká bylina. Lodyha je přímá, větvená, dutá, tupě hranatá, světle zelená až tmavě nachová. Dolní lodyžní listy jsou vstřícné nebo střídavé, horní vstřícné nebo v přeslenech, řapíkaté, vejčité až kopinaté, ostře pilovité. Květy ve 2 až 20květých hroznech v úžlabí listenů, červenofialové, růžové nebo až téměř bílé, uvnitř tmavě tečkované, s ostruhou. Plodem je pukající tobolka vystřelující semena až do vzdálenosti 4 m, jedna rostlina dokáže vyprodukovat až 5000 semen. Kvete v VIII až X.
Stanoviště: Břehy, mokré lesy, rumiště, hřbitovy, podél plotů, přístaviště, skladiště, vyžaduje půdy vlhké, výživné, slabě kyselé až slabě zásadité, hlinité nebo jílovité, stanoviště stinné.
V ČR není původní rostlinou, pěstována je asi od poloviny 19. století, první případ zplanění doložen z roku 1896, v dalších letech zaznamenány výskyty na březích některých českých i moravských řek, odkud se netýkavka žláznatá dále šířila zejména v povodí těchto toků, v současné době se vyskytuje na značné části ČR, zejména v územích s většími vodními toky.
Zajímavost: Příjemně voní po ovoci.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika