Herbář >> Netýkavkovité >> Netýkavka nedůtklivá

Netýkavka nedůtklivá

Český název: Netýkavka nedůtklivá
Latinský název: Impatiens noli
Čeleď: Netýkavkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Jednoletá, 30 až 120 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, větvená, často do fialova naběhlá, šedě ojínělá, šťavnatá, na uzlinách zduřená. Listy má střídavé, řapíkaté, vejčité až vejčitě kopinaté, zubaté, na zubech se žlázkami. Kališní lístky jsou 3 nebo 5, dolní se zakřivenou ostruhou. Květy jsou v úžlabí listů, dlouze stopkaté, visící dolů, ve 2 až 6květých hroznech, zlatě žluté, uvnitř červeně až červenohnědě tečkované. Kvete v VII až IX.
Stanoviště: Břehy, lužní lesy, lesy, lesní prameniště, mokřady, stinné rokle, preferuje půdy vlhké až mokré, humózní, slabě kyselé až slabě zásadité, výživné, hlinité i štěrkovité, stanoviště stinné a s vyšší vzdušnou vlhkostí.
V ČR takřka na celém území vyjma suchých a zkultivovaných oblastí (např. jižní Morava), chybí v nejvyšších horských oblastech, v průběhu 20. století poněkud vytlačována expanzivní netýkavkou malokvětou a také ustupuje v důsledku mizení vhodných zastíněných stanovišť v okolí vodních toků.
Zajímavost: Jméno rostliny je odvozeno od jejích plodů, které stačí ve zralosti nepatrně stisknout, aby se oplodí spirálovitě stočilo a prudce vystřelilo semena do okolí.
Netýkavka obsahuje slabě jedovatou hořčinu.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika