Herbář >> Kakostovité >> Kakost luční

Kakost luční

Český název: Kakost luční
Latinský název: Geranium pratense
Čeleď: Kakostovité
Tvar listové čepele:
Popis: Je to vytrvalá bylina. Lodyh má několik s krátkými chlupy, v horní části převažují žláznaté chlupy. Listy jsou v přízemní růžici dlouze řapíkaté, chlupaté, lodyžní listy vstřícné, řapíkaté, ale horní přisedlé, čepel listů dlanitě 5 až 7dílná, u nejhořejších listů 3dílná. Květy jsou v dvoukvětých vidlanech, na hustě žláznatých stopkách, které jsou při rozkvětu dolů sehnuté, ale za plodu se postupně vzpřimují. Květy má fialově modré až fialové se světlými až nachovými žilkami, vzácně růžové nebo bílé. Kvete v V až IX.
Stanoviště: Vlhké louky, břehy, příkopy, travnaté náspy, preferuje půdy hluboké, na živiny bohaté, zásadité a polohy mírně teplé, nezastíněné.
V ČR na velké části Moravy, Slezska a severních Čech v nižších polohách hojný, v jižní polovině Čech místy roztroušený až hojný, místy vzácný, místy zcela chybí. Jen ojediněle roste v nadmořských výškách nad 700 až 800 m. Celkově roste v mírném pásmu Eurasie, na západě až po Velkou Británii, na východě po Jakutsko, na severu ve Skandinávii a na jihu po Pyreneje, Alpy, Chorvatsko, západní Bulharsko a severní Řecko. Přesné hranice je však obtížné určit, neboť rostlina stále rozšiřuje svůj areál. Druhotně roste v Severní Americe.
Zajímavost: Má podobné účinky jako Kakost smrdutý - užívá se zejména při nálezu krve v moči, při zevním i vnitřním krvácení a proti průjmům.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika