Herbář >> Hvězdnicovité >> Chrastavec rolní

Chrastavec rolní

Český název: Chrastavec rolní
Latinský název: Knautia arvensis
Čeleď: Hvězdnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Je 25 až 120 cm vysoká, víceletá bylina. Lodyha je přímá, obvykle 1 až 2x větvená, v dolní části zpravidla řídce chlupatá, v horní části hustě pýřitá. Lodyžní listy jsou vstřícné, přisedlé, peřenoklané až peřenosečné, úkrojky zpravidla celokrajné, kopinaté. Strbouly s květy oboupohlavnými, 4četné, na okraji strboulu výrazně větší, růžové, fialově růžové, fialově červené až modrofialové, vzácně bělavé, prašníky a blizny jsou bělavé nebo růžové.
Stanoviště: Suché louky, pastviny, náspy, příkopy, lesní lemy, zpravidla na hlubších, sušších až mírně vlhkých, slabě kyselých až zásaditých půdách.
V ČR roztroušeně až hojně po celém území, od nížin až do podhorských oblastí, ojediněle až do oblastí horských. Celkově areál rozšíření zahrnuje severní polovinu Evropy a západní Asii, od západní Evropy po západní Sibiř, na severu až po polární kruh.
Zajímavost: Sbírá se kvetoucí nať , v minulosti se však sbíral zejména kořen. Obsahuje třísloviny, silice, minerální látky, tanin, mastný olej a další látky, z chemického hlediska však není droga detailně prozkoumána. Podporuje látkovou výměnu, působí svíravě a mírně močopudně, mírně zvyšuje hladinu krevního cukru. Užívá se zejména jako podpůrný prostředek při chorobách látkové výměny a močových cest, zevně se užívá na nehojící se rány (ve formě obkladů) či na ekzémy, které se omývají nálevem.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika