Herbář >> Hluchavkovité >> Hluchavka nachová

Hluchavka nachová

Český název: Hluchavka nachová
Latinský název: Lamium purpureum
Čeleď: Hluchavkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Jednoletá nebo dvouletá bylina, která je 10 až 30 cm vysoká. Lodyha je často od báze větvená, vystoupavá, fialově naběhlá a lysá. Listy řapíkaté, čepel vejčitá až okrouhle nebo trojúhelníkovitě vejčitá, řídce chlupatá, vroubkovaná až vroubkovitě pilovitá, často svraštělá a do červena naběhlá. Květy v 6 až 10 květých lichopřeslenech, růžově purpurové, vzácně bílé, korunní trubka rovná, horní pysk vyklenutý, kratičce pýřitý, dolní pysk purpurově skvrnitý. Kvete v III až X.
Stanoviště: Pole, zahrady, rumiště, komposty, navážky, skládky, stanoviště ovlivněná zemědělskou a zahradnickou činností člověka, roste na půdách čerstvě vlhkých až vysýchavých, písčitých až hlinitých, kypřených a na minerály a humus bohatých.
V ČR po celém území od nížin až do vyšších podhorských oblastí hojně, více méně kopíruje oblasti zemědělsky využívané, ve vyšších polohách jen nahodile. Celkově v Evropě na severu až po Skotsko, střední Skandinávii, jih Finska, přes Rusko na Altaj, dále v Malé Asii, Íránu, Iráku, na severu Afriky, zavlečena do Severní i Jižní Ameriky.
Zajímavost: Přestože hluchavka nachová není oficiální drogou, je podle některých autorů účinnější nežli hluchavka bílá. V každém případě oba druhy hluchavek obsahují stejné účinné látky, takže i hluchavku nachovou lze použít stejně jako hluchavku bílou např. působí jako mírně svíravý prostředek.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika