Herbář >> Violkovité >> Fialka rolní

Fialka rolní

Český název: Fialka rolní
Latinský název: Viola arvensis
Čeleď: Violkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Jednoletá, 5 až 20 cm vysoká bylina. Lodyha vystoupavá, větvená. Dolní lodyžní listy okrouhle vejčité až kopinaté, vroubkované, horní listy vejčité až vejčitě kopinaté, vroubkovaně pilovité, palisty dlanitosečné až peřenosečné, s úkrojky obvykle čárkovitými. Květní stopka až 11 cm dlouhá, květy nevonné, nejvýše 15 mm vysoké, žluté, někdy nafialovělé, koruna nepřesahuje kalich nebo jen málo. Kvete v IV až IX.
Stanoviště: Pole, rumiště, podél cest, roste na půdách vlhkých i vysýchavých, humózních i písčitých, někdy i kamenitých.
V ČR na celém území hojně, jen v nejvyšších polohách vzácně a obvykle zavlékána. Celkově roste v Evropě, na Kavkaze, jižní Sibiři, zavlečena na Sinaj a do Severní Ameriky.
Zajímavost: Užívá se v léčitelství (homeotapie). Obsahuje sliz složený z glukózy, galaktózy, arabinózy a ramnózy, dále třísloviny, flavonoidy (rutin, violatin), antokyany, karetonoidy, vitamíny C a E, alkaloid violin, glykosid vilotusid, silici. Sbírá se kvetoucí nať (Herba violae trocoloris) zbavená zdřevnatělých částí. Droga má protirevmatický účinek, podporuje vykašlávání, zlepšuje vylučování odpadních látek z organismu, dobře účinkuje při cévních a kožních chorobách, podporuje usazování vápníku v kostech, má antialergické účinky, působí proti otokům, tlumí krvácení do tkání, působí močopudně, podporuje prokrvení periferních vlásečnic včetně oční sítnice nebo v ledvinách, zevně ve formě koupelí se doporučuje při ekzémech a alergických vyrážkách.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika