Herbář >> Hluchavkovité >> Hluchavka bílá

Hluchavka bílá

Český název: Hluchavka bílá
Latinský název: Lamium album L.
Čeleď: Hluchavkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Vytrvalá, 20 až 60 cm vysoká pýřitá bylina s podzemním výběžkovým systémem kořenů, které se často rozrůstají do širokého okolí. Lodyha vystoupavá, nevětvená, hranatá, dole fialově naběhlá, v horní polovině chlupatá. Listy vstřícné, jemně chlupaté, řapíkaté, čepel vejčitá, na bázi srdčitá až zaokrouhlená, na vrcholu zašpičatělá, na okraji pilovitá. Květy takřka přisedlé, ve 2 až 6 oddálených lichopřeslenech, koruna bílá až krémově bílá. Plodem jsou tvrdky. Kvete v V až IX.
Stanoviště: Hluchavka bílá roste v křovinách, na okrajích lesů, na rumištích, u cest a u lidských sídel. Roste na půdách bohatých na dusík a minerální látky.
Zajímavost: V lidovém léčitelství je hluchavka odedávna oblíbená a používá se zejména ve formě čaje jako prostředek usnadňující odkašlávání při různých onemocněních horních cest dýchacích, zejména u dětí. Mimoto má příznivý vliv na trávení. Dříve se hluchavka používala také při menstruačních potížích a při některých gynekologických chorobách, proti nespavosti a při chorobách močových cest jako slabě močopudný a protizánětlivý prostředek. K těmto účelům se používá zápar připravený přelitím dvou až tří čajových lžiček drogy sklenicí vařící vody a užívaný dvakrát denně. Zevně se zápar používá k obkladům jako prokrvující prostředek se stahujícím účinkem při ekzémech, hemoroidech, análních trhlinách a zánětlivých nebo mokvavých ranách. Obdobně lze s použitím dvou až tří čajových lžiček drogy a medu připravit lahodný a voňavý čaj.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela