Herbář >> Hvězdnicovité >> Heřmánek lékařský

Heřmánek lékařský

Český název: Heřmánek lékařský
Latinský název: Chamomilla recutita
Čeleď: Hvězdnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Je to jednoletá silně vonná bylina se slabým vřetenovitým kořenem, 10 až 50 cm vysokou bohatě větvenou lodyhou a střídavými přisedlými listy, jejichž čepel je dvakrát až třikrát zpeřeně dělená na úzké čárkovité úkrojky. Jednotlivé, dlouze stopkaté úbory se zeleným zákrovem mají obvodové bílé samičí květy s jazykovitou korunou v době plného rozkvětu šikmo skloněné na stopce; středové trubkovité květy jsou žluté a obojaké. Květní lůžko je bezplevkaté, nejprve polokulovité, později kuželovité a uvnitř duté. Plody jsou velmi drobné nažky bez chmýru. Kvete od května do září.
Stanoviště: Vyskytuje se téměř po celé Evropě a západní Asii na východ až do severní Indie, jako polní plevel byl již dávno zavlečen do Severní Ameriky a Austrálie. Dnes se pěstuje v rozsáhlých polních kulturách především ve střední a jihovýchodní Evropě, v severní Africe a Jižní Americe. Roste především v teplejších oblastech na polích, úhorech, podél cest a na rumištích, na sušších písčitých půdách často pospolitě. Pěstování je celkem nenáročné, nedaří se mu ale ve vlhkých chladných oblastech s kyselými podmáčenými půdami.
Zajímavost: Heřmánková silice a čistý chamazulén jsou součástí mnoha hromadně vyráběných léčivých přípravků např. Florkamil, Stomaran, Tormentan, Alvisan, Camillca, Dermazulen, Pityol a Contraspan. Hojně se heřmánek využívá i v kosmetice. Masti s chamazulénem urychlují hojení a zamezují tvorbu nadměrných jizev, koupele se používá k ošetření vlasové pokožky a zesvětlení odstínů vlasů, extrakt je i v pleťové masce Perilacin, v ústních vodách apod.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela