Herbář >> Lipnicovité >> KOSTŘAVA RÁKOSOVITÁ

KOSTŘAVA RÁKOSOVITÁ

Český název: KOSTŘAVA RÁKOSOVITÁ
Latinský název: Festuca arundinacea Schreber.
Čeleď: Lipnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Charakteristika růstu: Vytrvalý, trsnatý druh s krátkými podzemními výběžky. Výška rostliny: 60–150 cm Vegetativní orgány: Stéblo: Přímé, mohutné, s vystouplými kolénky, většinou hladké, pouze pod latou drsné. List: Listové čepele tuhé, drsné, na horní straně zřetelně rýhované, na rubu lesklé. Listové pochvy otevřené, u přízemních listů drsné a bělavé. Jazýček vytváří pouze úzký lem. Ouška na okraji brvitá, na konci zaokrouhlená. Vernace stočená.
Stanoviště: Vlhké louky, příkopy, okraje komunikací, vlhké, výživné, těžké půdy. Dobře snáší vyšší pH, nevyhovují jí kyselé půdy. Výskyt: Nížiny až podhůří, ve vyšších polohách roste výjimečně.
Zajímavost: Generativní orgány: Květenství: Lata bohatá, až 40 cm dlouhá, v horní části převislá, i po odkvětu rozložená. Vřeteno a větve laty drsné. V nejspodnějším větvení laty jsou dvě až tři stejné větévky s 5–15 klásky. Klásky podlouhlé vejčité, pluchy osinaté. Termín květu: VI–VII Plod: Obilka je nejširší uprostřed nebo v dolní polovině, okraje plušky jsou zakryty záhyby pluchy. Délka obilky: 7–8–(9) mm Šířka obilky: 1,2–1,5 mm HTS 2,4–2,8 g Počet obilek v 1g = 390–450
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Veronika Čapková