Herbář >> Lipnicovité >> JEŽATKA KUŘÍ NOHA

JEŽATKA KUŘÍ NOHA

Český název: JEŽATKA KUŘÍ NOHA
Latinský název: Echinochloa crus-galli
Čeleď: Lipnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Popis: Charakteristika růstu: Jednoletý, trsnatý a pozdně jarní druh. Výška rostliny: 30–100 cm Vegetativní orgány: Stéblo: Silné, přímé nebo vystoupavé, hladké, kolénka chlupatá. List: Čepele listů bez žeber, s bělavým proužkem uprostřed, roztroušeně chlupaté až lysé, na okrajích drsné. Pochvy listů jsou lysé nebo skoro lysé, hladké. Jazýček nahrazen věnečkem jemných chloupků.
Stanoviště: Pole, rumiště, bahnité náplavy, lehké písčité až vlhké humózní půdy. Výskyt: Nížiny až pahorkatiny. Nejhojněji se vyskytuje v teplejších oblastech.
Zajímavost: Generativní orgány: Květenství: Lata je dlouhá 5–10 cm, přímá nebo mírně převislá, složená z několika hroznovitě uspořádaných lichoklasů. Klásky jsou zelené nebo nafialovělé. Termín květu: VIII–X Plod: Pluchatá okrouhlá až vejčitá obilka, která je na svrchní straně vypouklá, na vnitřní straně zploštělá, šedá, lesklá. Obilky bývají uzavřeny ve třech nestejných, matných, žebernatých, pluchatých plevách, z nichž dvě jsou ukončeny hrotem a třetí je dlouze osinatá. Délka obilky: 2 mm Šířka obilky: 1,5 mm HTS 1,9 g Počet obilek v 1 g = 526
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Veronika Čapková