Herbář >> Krtičníkovité >> divizna černá

divizna černá

Český název: divizna černá
Latinský název: Verbascum nigrum
Čeleď: Krtičníkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Vytrvalá 60 až 100 cm (někdy až 140 cm) vysoká bylina. Lodyha přímá, načervenalá až červenohnědá, nevětvená nebo pod květenstvím nečetné, tenké větve. Přízemní listy řapíkaté, protaženě vejčité, na bázi srdčité, hrubě vroubkované, řídce chlupaté nebo lysé. Lodyžní listy výrazně menší, podobného tvaru, v horní části přisedlé. Květenství sestává z klubíček nejčastěji po 5 až 8 květech uspořádaných do klasu. Květy světle žluté (výjimečně bílé), při ústí fialově skvrnité, tyčinky hustě fialově vousaté. Plodem je tobolka.
Stanoviště: Rumiště, náspy, okraje silnic a cest, příkopy, suché louky, meze, železniční náspy, lesní paseky, navážky, lomy, terénní úpravy v okolí novostaveb. Dává přednost půdám čerstvě vlhkým až vysýchavým, štěrkovitým až hlinitým, s dostatkem živin a dusíku.
Zajímavost: Rozšíření: V ČR až do podhorských oblastí (max. nalezena ve výšce 900 m) roztroušeně, chybí však v Pavlovských kopcích a Jihomoravské pahorkatině. Celkově v celé Evropě kromě Pyrenejského a Apeninského poloostrova a nejsevernějších oblastí, dále na západní a jižní Sibiři.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Veronika Čapková