Herbář >> Hluchavkovité >> Hluchavka bílá

Hluchavka bílá

Český název: Hluchavka bílá
Latinský název: Lamium album L.
Čeleď: Hluchavkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Je to vytrvalá bylina s lodyhami 20-50 cm vysokými, volně odstále pýřitými, dole obyčejně olysalými a fialově naběhlými, s listy vstřícnými, 4-7 cm dlouhými, 2-4 cm širokými, s řapíky 1-3 cm dlouhými a čepelí vejčitou, dlouze zašpičatělou, naspodu srdčitou nebo zaokrouhlenou, na okraji zubatou. Hořejší listy, jež přecházejí v listeny, jsou krátce řapíkaté a dlouze zašpičatělé. V úžlabí hořejších 3-6 párů listů (listenů) vyrůstají květní lichopřesleny, složené z 20 až 25 mm dlouhých květů. Mají zvonkovitý, v 5 rozevřených zubů rozeklaný kalich a dvoupyskou, bílou nebo slabě nažloutlou korunu, jejíž trubka je dlouhá, prohnutá a uvnitř ochlupená, hořejší pysk přílbovitý, vně pýřitý, dolní pysk trojcípý, s postranními cípy zmenšenými v zoubky. Tyčinky čtyři, přední delší než zadní a všecky s prašníky tmavě hnědými. Plody jsou 4 pyramidálně trojhranné, asi 3 mm dlouhé černé tvrdky, schované na dně vytrvalého kalicha. Kvete od května do srpna.
Stanoviště: Je hojná na rumištích, navážkách, v křovinách, ve vlhkých lesích, u plotů, zdí a cest, v příkopech, stinných zahradách a na pustých místech poblíž lidských sídlišť od nížin až do hor. Rozšířena téměř v celé Evropě a mírné části severní Asie, zavlečena byla i do Severní Ameriky.
Zajímavost: Možnost záměny: Vzhledem k tomu, že hluchavka patří mezi všeobecně známé a charakteristické rostliny, pravděpodobnost záměny je malá. Jedinými podobnými rostlinami jsou jiné druhy rodu hluchavka, které jsou farmaceuticky bezcenné, jsou však snadno rozpoznatelné podle nachových či žlutých květů.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Veronika Čapková