Herbář >> Lipnicovité >> Metlice trsnatá

Metlice trsnatá

Český název: Metlice trsnatá
Latinský název: Deschampsia cespitosa
Čeleď: Lipnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Velmi vděčná, dlouhověká, trsnatá tráva, vysoká až 50 cm. Starší trsy jsou hlavaté. Tmavě zelené listy raší koncem března a rychle narůstají. Jsou široké 0,5 cm a dlouhé až 50 cm. Na některých stanovištích jsou listy zelené téměř po celou zimu, na jaře zasychají a musí se ostříhat. Koncem června metá a kvete do srpna. Tenká, ale pevná květní stébla zlaté barvy jsou uspořádána vějířovitě, s květními latami jsou vysoká 120 i více cm a vydrží na rostlině až do konce léta. Většinou je ale musíme odstranit dříve, protože se rostliny hodně semení. Od poloviny října začínají rostliny žloutnout.
Stanoviště: Travina je široce rozšířena v Severní Americe, v mnoha částech Jižní Ameriky a Eurasie. Vyskytuje se na mokrých vlhkých loukách, pastvinách, močálech, ve vlhkých, opadavých lesích a a paloucích. Trávy preferují mírně až středně kyselé, humózní půdy, bohaté na živiny. Lze ji nalézt v lesních společenstvích s duby a buky (Quercus-Fagetae).
Zajímavost: Sušené květní laty se dají použít k aranžování. Je na seznamu rostlinných druhů, jejichž rozmnožovací materiál se smí uvádět, na trh jen, náleží-li k odrůdě registrované ve Státní odrůdové knize.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela