Herbář >> Amarylkovité >> Štětka planá

Štětka planá

Český název: Štětka planá
Latinský název: Dipsacum fullonum
Čeleď: Amarylkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Je to dvouletá, 70 až 200 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, větvená, ostnitá. Listy jsou v přízemní růžice řapíkaté, obvejčité, eliptické až podlouhlé, hrubě vroubkované, jen vzácně celokrajné, vyrůstají v prvním roce, ve druhé roce jsou již odumřelé. Lodyžní listy jsou až 35 cm dlouhé, přisedlé, vstřícné, kopinaté až obvejčité, na bázi po dvou srostlé, hrubě vroubkované, na okraji lysé nebo drobně ostnité, na hlavních žilkách ostnité. Strbouly bývají až 8 cm dlouhé, zákrovní listeny čárkovité a ostnité, květy jsou světle fialové, vzácně bílé, začínají kvést uprostřed strboulu a postupně se otvírají rovnoměrně směrem nahoru i dolů, takže lze často nalézt rostliny se dvěma kruhy rozvitých květů. Kvete v VII až IX.
Stanoviště: Náspy, podél cest, skládky, rumiště, štěrkoviště, zbořeniště, pastviny, okraje křovin a lesů, hráze, náplavy, na půdách čerstvě vlhkých, výživných, jílovitých, hlinitých, kamenitých, vápnitých a dusíkatých.
V ČR roztroušeně až hojně zejména v teplých oblastech, v polohách nad 500 m n.m. jen vzácně nebo chybí. Celkově roste v celé Evropě vyjma její severní části, dále roste v Předkavkazí, v Malé Asii a Íránu.
Zajímavost: Sbírá se nať a kořen, tedy celá rostlina včetně kořene. Sběru je nejlépe se věnovat během léta, pokud by byl ale sbírán jen kořen, je dobré vydržet až do podzimu. Droga obsahuje třísloviny, flavonoidy, trochu alkaloidů, minerální látky, silici, pryskyřici, glykosid scabiosid aj. Štětka se užívá zejména při revmatismu, působí také močopudně, ve formě obkladů se osvědčila na rozpraskanou pokožku, rty i na některé ekzémy, jako pomocného léku ji lze použít při rakovině kůže (užívá se zevně) nebo rakovině trávícího ústrojí (podává se vnitřně), dříve se uplatňovala i při plicní tuberkulóze, při dně nebo na žaludeční a dvanácterníkové vředy.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika