Herbář >> Brukvovité >> brukev řepka olejka

brukev řepka olejka

Český název: brukev řepka olejka
Latinský název: Brassica napus subsp. napus
Čeleď: Brukvovité
Tvar listové čepele:
Popis: Jednoletá až dvouletá, 50 až 120 cm vysoká, bylina. Celá rostlina je modravě zelená a ojíněná. Lodyha je přímá, větvená, lysá, nedřevnatějící. Dolní lodyžní listy jsou řapíkaté, lyrovitě peřenosečné, s 1 až 4 postranními úkrojky a s výrazně větším koncovým úkrojkem. Střední a horní listy jsou přisedlé až objímavé, vejčité až kopinaté, na okraji celokrajné až zubaté nebo vykrajované. Květy vyrůstají v řídkém hroznu, jsou 4četné, žluté, asi 2x delší než lístky kališní. Plodem je 5 až 6 cm dlouhá šešule obsahující 15 až 40 semen. Kvete v květnu až říjnu.
Stanoviště: Jde o hojně pěstovanou rostlinu, která často zplaňuje kolem polí a cest, na rumištích, v okolí lidských sídel apod.
Zajímavost: U nás se pěstuje již od 13. století, buď jako ozimá nebo jarní plodina. Ze semen se lisuje olej, zbytky po lisování (pokrutiny) se používají jako krmivo (obsahují asi 20 % bílkovin). Obsah oleje v semenech se pohybuje okolo 45 %. Olej je jedlý, ale používá se i pro technické účely, např. při výrobě mýdel. V poslední době se stalo ekologickým hitem jeho přimíchávání do nafty. Jde sice o obnovitelný zdroj, ale podle některých výzkumů při spalování biopaliv vzniká až dvojnásobné množství oxidu dusného než při spalování běžných paliv (oxid dusný je údajně jednou z hlavních sloučenin, která způsobuje zvětšování ozónové díry).
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela