Herbář >> Hvězdnicovité >> Heřmánek pravý

Heřmánek pravý

Český název: Heřmánek pravý
Latinský název: Matricaria recutita
Čeleď: Hvězdnicovité
Tvar listové čepele:
Popis: Jednoletý ozimý, silně aromatický plevelný druh a významná léčivá bylina, s jednoduchým kůlovým kořenem. Lodyha 10 – 50 cm, přímá nebo vystoupavá, lysá nebo pod úbory řídce chlupatá, řídce olistěná. Listy střídavé, přisedlé, 3 – 7 cm dlouhé, v obrysu eliptické až úzce obvejčité, 2 – 3x peřenosečné v řídké čárkovité až niťovité špičaté úkrojky. Úbory dlouze stopkaté (3 – 10 cm); zákrov víceřadý; lůžko úboru kuželovité, duté, bez plevek (obr.). Okrajové jazykovité květy jednopohlavné samičí, souměrné, bílé, brzy po rozvití úborů nazpět skloněné ± rovnoběžně se stopkou úboru (obr.); terčové květy oboupohlavné, trubkovité, 5četné, zlatožluté. Nažky jsou v obrysu podlouhlé, asi 1 mm dlouhé, charakteristicky prohnuté. Povrch nažky je na břišní straně žebernatý (3 – 5 žeber), na hřbetní hladký, bez žeber. Pupek na bázi nažky je okrouhlý. Barva oplodí je žlutohnědá, žebra a pupek jsou světlé. Za vlhka silně slizovatí
Stanoviště: Původní v jižní Evropě, ve střední Evropě archeofyt. V severní Skandinávii, Irsku, středním a východním Rusku, na Sibiři a dál k východu jen přechodně zplanělý z kultury; synantropně v Severní i Jižní Americe a v Austrálii. U nás rozšířen po celém území státu, především v nižších a středních polohách. Nejčastěji na písčitých, hlinitých až jílovitých nepodmáčených, mírně kyselých nebo neutrálních nevápnitých půdách. Roste na polích, mladých úhorech, rumištích, v okolí polních hnojišť, okrajích komunikací, sešlapávaných plochách, slaniskách. Zapleveluje především prořídlé ozimy (obilniny, řepka), ale i okopaniny, zejména na lehkých půdách a okrajích polí. Heřmánek pravý je velmi cennou léčivou rostlinou, která byla zavedena i do kultury. Sbírají se úbory (Flos chamomillae) pro vysoký obsah chamazulénové silice a dalších látek, především seskviterpenů a flavonových glykosidů atd. Je součástí mnoha čajů, používán ke koupelím a často i v kosmetice.
Zajímavost: Rozmnožuje se pouze generativně. Kvete od května do září a na jedné rostlině dozrává několik tisíc nažek s nepravidelnou délkou dormance, klíčících především z povrchu půdy.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Veronika Čapková