Herbář >> Amarylkovité >> Komule Davidii

Komule Davidii

Český název: Komule Davidii
Latinský název: Buddleja davidii
Čeleď: Amarylkovité
Tvar listové čepele:
Popis: Opadavý nebo poloopadavý, 2 až 5 m vysoký keř. Letorosty jsou žebernaté, na konci šedoplstnaté, jinde pouze řídce chlupaté nebo lysé. Listy jsou vstřícné, krátce řapíkaté, kopinaté, na okraji pilovité, na svrchní straně lysé a tmavě zelené, na spodní straně šedavě až žlutavě plstnaté. Květy vyrůstají v bohatém, úzce válcovitém, přímém nebo na konci převislém, až 40 cm dlouhém hroznu. Jsou do 10 mm dlouhé, trubkovité, na konci rozšířené ve 4 cípy, podle odrůdy bílé, červené, růžové nebo fialové, v ústí korunní trubky oranžové. Kalich je hustě pýřitý. Plodem je tobolka. Kvete v VII až X.
Stanoviště: Jedná se o rostlinu nenáročnou na půdu, vyhovuje jí slunné stanoviště. Během tužších zim může sice zmrznout až k zemi, na jaře ale obvykle znovu vyraší a během jedné vegetační sezóny vyroste v bohatě kvetoucí keř až 2 m vysoký. Pokud během zimy nevymrzne, je vhodné ji beztak v únoru nebo březnu seříznout na výšku jen okolo 30 cm - pokvete pak více než kdyby byla ponechána svému osudu. Množí se celkem snadno bylinnými nebo dřevitými řízky. Během léta přitahuje velké množství motýlů, od čehož také pochází jedno z jejích lidových jmen. V současnosti se pěstuje ve velkém množství kultivarů, které se liší barvou květů (bílé, růžové, světle fialové, červené a různé další odstíny těchto barev), vzrůstem (větve vzpřímené, rozestálé, převislé) nebo i barvou listů (světle zelené, bělavě skvrnité).
Zajímavost: Objevena byla roku 1887, do Evropy byla dovezena o 3 roky později, v ČR (v Průhonicích) je pěstována od roku 1911, v současnosti patří meze nejoblíbenější zahradní keře.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela