Herbář >> Brukvovité >> Kokoška pastuší tobolka

Kokoška pastuší tobolka

Český název: Kokoška pastuší tobolka
Latinský název: Capsella bursa-pastoris
Čeleď: Brukvovité
Tvar listové čepele:
Popis: Jednoletá nebo dvouletá, až 40 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, někdy poléhavá, trsnatá. Listy v přízemní růžici v obrysu podlouhlé, řapíkaté, často kracovité nebo peřenoklané nebo alespoň na okrajích zubaté či laločnaté, výjimečně celokrajné. Lodyžní listy kopinaté až čárkovité, obvykle objímavé, všechny listy chlupaté. Květy v řídkém hroznu s koncovým vrcholíkem, bílé. Plodenství prodloužená, šešulky trojúhelníkovité až podlouhle klínovité, nahoře největší. Kvete v III až X.
Stanoviště: Okraje cest, pole, zahrady, přístavy, skládky, železniční nádraží, náspy, navážky, rumiště, okraje chodníků, dlažby, hřiště, dvory, návsi. Roste na půdách kypřených i ulehlých, sešlapávaných a jinak zraňovaných, minerálních i mírně humózních, písčitých, jílovitých i štěrkovitých.
V ČR od nížin do podhorských oblastí hojně, ve vyšších polohách roztroušeně a obvykle jen na místech lidmi osídlených. Původně rozšířen zřejmě jen ve Středozemí, v současnosti roste téměř po celém světě.
Zajímavost: Sbíranou částí je nať, která se sbírá po celý rok a suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teploty do 40 °C. Droga obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, betain a jeho ester acetylcholin, saponiny, sirné látky, třísloviny, flavonový glykosid diosmin a větší množství minerálních látek. Speciálně působí na hladké svalstvo děložní a to tak, že zvyšuje stahy hladkých svalů, takže hlavní použití nachází při léčbě gynekologických obtíží.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Balonová Veronika