Herbář >> Slézovité >> Ibišek syrský

Ibišek syrský

Český název: Ibišek syrský
Latinský název: Hibiscus syriacus
Čeleď: Slézovité
Tvar listové čepele:
Popis: Opadavý, až 3 m vysoký keř. Větve vzpřímené až rozložité, světle hnědé, v mládí huňatě chlupaté, později lysé. Listy řapíkaté, vejčité až kosočtverečné, často 3laločné až 3klané, na bázi klínovité, na okraji zubaté. Květy vyrůstají jednotlivě v paždí listů na krátkých stopkách, korunní lístky jsou obvejčité, až 65 mm dlouhé, u přírodních odrůd fialové, u kulturních odrůd světlejší, až téměř bílé, na bázi s tmavší kresbou, kališní lístky čárkovité, tyčinek velmi mnoho, jejich nitky jsou srostlé v trubku kryjící semeník. Plodem je tobolka. Kvete v VIII až IX.
Stanoviště: V Evropě se pěstuje od konce 16. století, v současnosti v řadě odrůd lišících se zbarvením květů nebo listů, řada odrůd je i plnokvětých. Vyžaduje vlhčí, humózní, výživné a propustné půdy a slunné a teplé stanoviště, špatně snáší silnější mrazy, proto je vhodné jeho kořeny na zimu chránit např. vrstvou listí. Množí se zelenými řízky (na jaře), kulturní odrůdy se nejčastěji množí roubováním, naopak přírodní odrůdy lze množit i semeny
Zajímavost: Listy z ibišku syrského se užívají jako náhražka čaje. Bílé korunní lístky kulturních odrůd lze použít jako zeleninu.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela