Herbář >> Jitrocelovité >> Jitrocel kopinatý

Jitrocel kopinatý

Český název: Jitrocel kopinatý
Latinský název: Plantago lanceolata L.
Čeleď: Jitrocelovité
Tvar listové čepele:
Popis: Vytrvalá trsnatá bylina zpravidla s několika přízemními růžicemi. Listy přízemní růžice vystoupavé až vzpřímené, čepel úzce kopinatá, celokrajná až oddáleně mělce zubatá, olysalá až hustě chlupatá, s 5 až 7 souběžnými žilkami, na vrcholu špičatá, na bázi zúžená v řapík. Stvoly přímé až obloukovité, výrazně žlábkaté, bělavě chlupaté, v počtu 3 až 15 na jedné rostlině. Klasy husté, válcovité až kulovité, po odkvětu se prodlužující. Květy oboupohlavné, hnědavé se 4 dlouhými bílými tyčinkami a žlutým prašníkem. Kvete v květnu až září.
Stanoviště: Tento druh má širokou ekologickou amplitudu. Přesto ho častěji najdeme na vlhkých loukách, kde roste pospolitě. Dále se objevuje na písčinách, polích mezích a u cest.
Zajímavost: Používá se především k přípravě čajových směsí (protizánětlivé, pro podporu tvorby žluče při problémech s trávením) a k přípravě odvarů při problémech dýchacích cest, protože způsobuje odhlenění, a proti mírnému zánětu sliznice. Připravují se z něj i sirupy a pastilky. Dříve se droga pouze sbírala, dnes se i pěstuje.
Fotogalerie:
herbar.szas.cz     herbar.szas.cz     herbar.szas.cz    

Vložil/a: Dornová Michaela